In Nederland voeren de meeste mensen hun hond brokken, diners en blikvoeding. Dat is ook best logisch want er wordt ons immers dagelijks in reclames van de grote merken hondenvoer verteld, dat wat zij verkopen alles bevat wat een hond nodig heeft. Er zijn honden die het er prima op doen maar er zijn veel honden met  maag/darmproblemen, vacht en huidklachten of andere ongemakken. Juist deze klachten hebben vaak te maken met voeding.

Honden zijn vleeseters (carnivoren), het gebit en spijsverteringssysteem komen voor 99% overeen met dat van de wolf. Na al die jaren van evolutie en fokken is er aan de binnenkant van de hond eigenlijk niets veranderd. Natuurlijk bestaat de voeding van de wolf niet alleen uit (spier)vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een wolf eet, naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten en de maag en darm inhoud van zijn prooidier. Vooral door dat laatste krijgen ze de nodige al voorverteerde plantaardige voedingsstoffen binnen. Sommige prooidieren worden zelfs in zijn geheel met huid en haar (of veren) opgegeten. De natuurlijke maaltijd van de wolf, en dus ook de hond, bestaat voor het grootste deel uit voeding van dierlijke oorsprong.

Jammer dat bijvoorbeeld de meeste brokken maar 20% vlees bevatten. Voor een vleeseter is dat echt een veel te laag percentage. De rest van de brokken bestaat onder andere uit granen. Granen staan echter niet op het natuurlijke menu van de vleeseter en kunnen leiden tot chronische maag/darm, huid klachten en zelfs oorontsteking. Ook bevatten brokken uitsluitend gekookte voedingstoffen. Vitamines overleven dit proces niet en moeten dus achteraf weer worden aangevuld. Ook alle goede bacteriën en enzymen worden tijden het verhitten vernietigd. Dit heeft een nadelige invloed op de opbouw van natuurlijke darmflora die nodig is voor een goede weerstand.

Wat is dan wel goede voeding?

Simpel,wij bieden de allerbeste merken diepgevroren compleet rauw vlees maaltijden met alle benodigde ingrediënten zonder chemische anti-oxydanten en conserveringsmiddelen. Makkelijk verpakt en goed te bewaren in de vriezer. Even ontdooien en klaar om (op kamertemperatuur) gevoerd te worden.

Niet alleen is verse voeding erg gezond, de hond wordt er ook heel blij van.
De huid en vacht komen in een goede conditie en de organen functioneren beter. De hond heeft een schoon gebit en daardoor een betere adem. Daarnaast is de ontlasting veel minder en compacter.

Omschakeling van brokken en blik naar vers vlees

Een hond die zijn leven lang brokken, diner of blikvoeding heeft gegeten heeft zwakke darmen. Hij zal dus eerst moeten wennen aan vers vlees omdat het echt een compleet ander voedsel is. De maag en de darmen kunnen dus even “schrikken”. Hierdoor kan tijdelijk wat dunnere ontlasting ontstaan. Het spijsverteringstelsel heeft maar een paar dagen nodig om te wennen. Overigens gaat het ook vaak wel heel goed als de hond ineens wordt overgezet op vers vlees.

Een hond die wat ouder is zal over het algemeen iets meer tijd en gewenning nodig hebben. Wanneer je overstapt naar vers vlees zal het spijsverteringsstelsel van de hond weer flink aan het werk gezet worden en dat moet dan langzaam worden opgebouwd. Begin met het toevoegen van een eetlepel vers vlees aan het voer wat de hond gewend is. Iedere dag doe je er iets bij en verminder je tegelijkertijd het “oude”voer. Zie je dat je hond er goed op reageert dan kun je gerust verder overgaan tot voeren van compleet vers vlees.
Belangrijk: Laat het vlees in een luchtdichte bewaardoos ontdooien en geef het vlees altijd op kamertemperatuur, dus nooit rechtstreeks uit de koelkast.

Aanbevolen hoeveelheden

Pups, jonge, drachtige en zogende honden tussen de 40-50 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Volwassen honden 20-25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit kun je het beste verdelen in twee porties per dag.
Het is ook een kwestie van je hond goed bekijken en de hoeveelheid aanvoelen. Bijvoorbeeld, is je hond erg beweeglijk dan heeft ie gewoon wat meer nodig.

Nog even in het kort:

10 redenen om vandaag nog over te stappen op rauwe voeding voor uw hond

    1. Voorkomen van een te snelle groei met groeipijnen en gewrichtsproblemen bij pups
    2. Darm-, jeuk-, huidproblemen en allergieën zullen in veel gevallen verdwijnen of verminderen
    3. De gezondheid blijft velen malen beter, bewezen sterke afname van chronische klachten
    4. Je bespaart op de dierenarts kosten (minder bezoeken)
    5. Mooiere glanzende, geurloze vacht en minder verharen
    6. Schoner gebit (geen tandplank, dus ook geen tandsteen)
    7. Betere weerstand door een goede darmflora
    8. Vermindering van de ontlasting en geen last van een volle anaalklier
    9. Minder drinken en een verbetering van eetlust bij moeilijk etende honden
    10. Het kan zelfs een positief effect hebben op het gedrag
© 2019 Honden&zo | alle rechten voorbehouden | Algemene voorwaarden